Image1\

Hírlevél feliratkozás
Támogatók

fszk 2 aosz

 

 

 

Megállapodott az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a CÉHálózat

A nem állami fenntartók 2013. évi forrásainak biztosításáért folytatott CéHálózat kampány a tegnapi nap lezárult. Az erről készült cikket a minisztérium honlapjáról idézzük:

 "A fogyatékkal élő személyeknek a jövőben nincs szükségük láthatósági mellényre, mert a döntéshozók látják őket!” A minisztérium és az érdekvédelmi szervezet közös sajtónyilatkozata.
A szociális szolgáltatások területén a nem állami fenntartók nagy jelentőségű munkát végeznek. Szolgáltatásaik folyamatos és biztonságos működtetése az egész társadalom érdeke, így igen fontosnak tartjuk a fenntartható, átlátható és igazságos finanszírozás biztosítását.

2012-ben a civil szervezetek több mint 21 milliárd Ft normatív finanszírozásban részesülnek a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben nyújtott szolgáltatások után. 2013-ban is rendelkezésre áll az a költségvetési forrás, mely a fogyatékkal élő személyeket ellátó civil szociális szolgáltatók nyugodt, megbízható működéséhez szükséges. A normatív támogatás mellett a tárca év elején 400 millió Ft külön támogatásban részesítette a területen működő civil fenntartókat a biztonságos működés érdekében.

Ez a kormány biztosított először külön költségvetési soron 95 millió Ft támogatást a leginkább rászoruló autistákkal foglakozó intézmények számára. A hazai költségvetésből finanszírozott támogatásokon kívül a kormány az eddiginél jóval nagyobb összegű beruházást valósít meg a fogyatékossággal élők élethelyzetének javítására.

 

 

Az Új Széchenyi Terv keretein belül és pályázatok útján közel 40 milliárd forinttal segíti a területet a korai fejlesztéstől kezdve a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása, a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítésen keresztül az épületek felújításáig és korszerűsítéséig. Továbbá minden fogyatékossági csoport számára külön speciális pályázatok is rendelkezésre állnak a hatékonyabb segítés érdekében. Így nyilatkozott Soltész Miklós, az Emberi Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára azon a megbeszélésen, melyet a CÉHálózat Egyesület elnökségével tartott ma délelőtt a minisztériumban.


Fülöp Attila család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a normatív támogatást felváltó feladatfinanszírozás ellátásonkénti számszerűsített összege nem lesz kevesebb, sőt, egyes ellátások tekintetében még magasabb összegű forrással is tervezhetnek jövőre a civilek.

Mint ismeretes, a CÉHálózat „Nem vagyunk láthatatlan polgárok” című lobbi akciójukkal kezdeményeztek párbeszédet a szaktárcával, képviselve azt a 66 civil fenntartású szervezetet, mely közel 5000 fogyatékkal élő személy ellátását biztosítja, megoldva ezzel a családok mélyszegénységbe sodródását, a fogyatékos embert nevelő családok társadalmi kirekesztettségét. Fontos eredményként tartják számon, hogy megóvták a még működő családok szerkezetét, adózó állampolgárokat adva ezzel a társadalomnak.


Nelhübel Henriette, a CÉHálózat elnöke elmondta, hogy elégedett a megbeszélések eredményével. Ezáltal biztosítottnak látja a CÉHálózat tagszervezeteinek 2013. évi biztonságos működését. Az államtitkárság komoly erőfeszítést tesz azért, hogy szűkebb értelemben a fogyatékossággal élőket ellátó civil szociális szolgáltatást nyújtó szervezetek, tágabb értelemben az őket nevelő családok a továbbiakban is szakszerű ellátást kaphassanak, az intézmények működése zavartalan legyen.

A CÉHálózat 2012. december 5-re tervezett Kossuth téri demonstrációjának szervezését az ezzel kapcsolatos módosító indítványának parlamenti elfogadásáig felfüggesztette.

 

(Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság; CÉHálózat, a Fogyatékos Embereknek Szociális Szolgáltatást Nyújtó Civil Érdekvédelmi Hálózat)