Hírlevél feliratkozás
Támogatók

fszk 2 aosz

 

 

 

Napsugár '67 Alapítvány

Tagszervezeti adatlap
Tagszervezet
Neve: Napsugár '67 Alapítvány
Címe: 3035 Gyöngyöspata, Iskola utca 12.
Telefonszáma: +36 20 82 34 119
Honlap címe: http://www.napsugar67.hu/
E-mail címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Elnöke: Ébner Gyuláné 06 70 332 09 66
 
Kapcsolattartó  
Neve: Rusznyákné Nagy Szilvia
Címe: 3035 Gyöngyöspata, Iskola utca 12.
Telefonszáma: 06 20/ 823 41 19
E-mail címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tagszervezet bemutatkozása:

 

A Napsugár ’67 Alapítványt 1997-ben magánszemélyek alapították azzal a céllal, hogy tevékenységével segítse környezetében a társadalom perifériáján élő embereket. Az alapító okirat szerinti alapítványi cél hátrányos helyzetű emberek, főleg autizmussal élők segítése egész életívükön keresztül, amely érdekében az alapítvány gazdasági tevékenységet is folytat.

Az alapítvány 2008-ig a ferences alapítású gyöngyösi Autista Segítő Központ és a karácsondi Autista Majorság létesítését adománygyűjtő és pályázati munkával segítette. 2004-ben az alapítvány a Petőfi Rádió Adomány – Hagyomány, 2006-ban a Hír TV III, Országos Borárverés kedvezményezettjeként vált országosan ismertté.

A karácsondi lakóotthon és zöldségfeldolgozó üzem átadása után 2007-ben az alapítvány Gyöngyöspata polgármestere kérésére a városba tette át a székhelyét, hogy egy szociális gazdaság létrehozásával az alapítvány segítse a város foglalkoztatási gondjainak a megoldását, autizmussal élő védenceinek a munkarehabilitációját.

Az elmúlt 10 év alatt kifejlődött akkreditált ökogazdaság minősített bio gyümölcsöket termel, melyekből gyümölcsfeldolgozó üzemünk lekvárokat, gyümölcstöltelékeket gyárt, amelyeket minősített sütőüzemünk bio süteményeket készít. A friss gyümölcsöt, a lekvárokat, a süteményeket önkénteseink Budapesten a MOM ökopiacon az alapítvány standján értékesítik.

 Az alapítvány akkreditált rehabilitációs foglalkoztatóként 13 megváltozott munkaképességű munkatársat (közöttük 4 autista, egy pszichiátriai gondozott), közfoglalkoztatottként 7 fő hátrányos helyzetű munkatársat foglalkoztat.

Az alapítvány az alábbi rehabilitációs munkalehetőségeket biztosítja:

Kerámia műhelyben a legegyszerűbb kézműves műveletek, bekorongozás, öntés. Textil műhelyben szövés, varrás, kézimunkázás. Ökogazdaságban fóliás palántanevelés, kertápolás, gyümölcsfaápolás, szüretelés. Gyümölcsfeldolgozóban betanított munkák, rakodás, favágás. Sütödében süteménykészítés, nyújtás, szaggatás, sütőlemezre rakás.

Fenntartóként az alapítvány 4 fős támogatott lakhatást működtet autizmussal élők számára.

 

 A fejlődés állomásai, megvalósított projektek:

2008 ferences adományból a város központjában, az Iskola utca 12. sz.  parasztház megvásárlása, közművesítése, székhely létesítése.

2009 a székhelyen szociális foglalkoztató fazekas és szövőműhely átadása

2010 adományból gyümölcstermelő gazdaság bio minősítése, biopiaci értékesítés Budapesten, Szülői adományból Alkotmány utcai telephely megvásárlása.

2011, Fszk pályázatból (11MFt) Alkotmány utcai telephelyen kertészet, raktár létesítése, akkreditált foglalkoztatás beindítása.

2012 LEADER pályázatból (14MFt) a székhely tetőcseréje, kerámia műhely építése.

2013 Saját állandó stand Budapesten a Biokultúra Egyesület akkreditált biopiacán.

2014 NRSZH pályázatból (11MFt) az Alkotmány utcai telephelyen vákuumtechnikával működő gyümölcsszárító üzem létesítése, akkreditálása, bio sütemény gyártás beindítása.

2015 támogatott lakhatás szolgáltatás létesítése, LEADER pályázatból (11MFt) a kerámia és a szövő műhely fölszerelése. 

2016 adományokból gyümölcsfeldolgozó üzem létesítése, akkreditációja, gluténmentes bio sütemény gyártás beindítása. A székhely bővítése az Iskola u. 10. sz. alatti ingatlan megvásárlásával, közösségi rekreációs, kondícionáló terek kialakítása.

2017 Gyümölcsfeldolgozó üzem bio minősítése, adományokból technológia fejlesztése, gyümölcspor gyártás kifejlesztése

 

Jelenleg futó pályázat: GINOP 5.1.7.-17. Gyümölcsfeldolgozó és sütőüzem bővítése