Hírlevél feliratkozás
Támogatók

fszk 2 aosz

 

 

 

Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület

Tagszervezeti adatlap
Tagszervezet
Neve: Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület
Címe: 5530 Vésztő, Toldi u. 9/b.
Telefonszáma: 06-66/476-740 vagy 06-20/991-27-88
Honlap címe:  
E-mail címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ; Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Elnöke: Berke Istvánné
Kapcsolattartó
Neve: Balogh Istvánné
Címe: 5530 Vésztő, Toldi u. 9.
Telefonszáma: 06-20/991-28-00
E-mail címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tagszervezet bemutatkozása:

Kezdetek:

Szülők kezdeményezésére 1992-ben alakult egyesületünk, azzal a nemes céllal, hogy a különböző fogyatékossággal született és családban nevelkedő gyermekeket segítse.Kezdetben hétvégi szabadidős programokkal próbáltunk bezártságunkon nyitni, a szülőknek információkat továbbítottunk, szakembereket hívtunk meg. Sikeres pályázatoknak köszönhetően heti rendszerességgel utazó gyógypedagógust, logopédust alkalmaztunk.Később igény merült fel állandó hely kialakítására és a mindennapos terápiás szolgáltatások biztosítására. Nagy lendületet adott terveink megvalósulásához az, hogy több család, aktív részesévé vált a munkának, megnyíltak és újra tudtak lelkesedni.Vésztő Város Önkormányzatának segítségével, egy régi épületet átalakítottunk és itt kezdtük el az iskolai életmódra való felkészítést.

Napjaink:

2000 novemberében a Szociális és Családügyi Minisztérium pályázatából és a vésztői lakosok adójának 1 %-ból befolyt összegből vásároltunk egy félkész házat. 9 hónap alatt 5 szobás, ebédlő és mellékhelységekkel ellátott épületet sikerült varázsolni a sérült fiataloknak. Itt indítottuk be a „Csillagház” Lakóotthont, ahol 8 fiatal lakhat élete végéig. Egyesületünk másik telephelyén 4 éve működik a Fogyatékosok Nappali Intézménye. A minden napos ellátással sikerült a sérült fiatalok tanköteles koron túli elhelyezését megoldani. A terápiás foglalkozások mellett itt folyik a minél önállóbb életre való szoktatás, egyszerű munkák végzése és sok-sok kellemes szabadidős tevékenység. Városunkban hiánypótló a mi civil szervezetünk szolgáltatása, sőt még a környező településeken is, hiszen az általunk üzemeltetett Fogyatékosok Nappali Intézményébe Körösújfalu, Biharugráról, és Szeghalomról is járnak. 2003 márciusában sikerült vásárolnunk – szintén pályázati támogatásból – egy 9 személyes TOYOTA (használt) személyszállító kisbuszt, melyet 2007-ben kicseréltünk egy OPEL VIVARO (új) kisbuszra. Bízunk abban, hogy egyesületünk olyan szolgáltatásokat kínál, amelyek megfelelnek az Európai Uniós elvárásoknak, s legfőképp biztosítja azokat a közösségi tereket, amelyekben a „mások” is boldogok lehetnek.Eddigi beindított tevékenységeinket, eredményeinket olyan értékeknek tartjuk, amely egyedüli színvonalas szolgáltatás Vésztőn és környező településeken. Fogyatékos gyermekeink fejlesztése átgondolt és egyénre szabott tervezést igényel.

Fejlesztési tervünk alapelvei:

·Önállóságra nevelés

·Fokozatosság

·Rendszeresség

·Komplexitás

·Játékosság

Megpróbáltunk olyan terápiás foglalkozásokat beindítani, melyek segítik a nagymozgások és finommotorika fejlődését.Fejlesztő munkánk kiemelt területe tehát a mozgásfejlesztés. A sérült gyermekek a külvilág megismerésére kevésbé törekednek, mint ép társaik. Korlátozottabb kutató kíváncsiságuk, a külvilág ingereinek felfogása és feldolgozása is korlátozott. Ezért van szükség több érzékszerv egyidejű bevonásával elősegíteni a mozgásos tanulást.

Beindított foglalkozásaink:

·Gyógytorna

·Mozgásos zeneterápia

·Úszás és

·Lovasterápia indítását

A finommotorika és az értelmi képességek fejlesztését szolgálja az agyagozás, szövés.Szakemberek segítségével elsajátítottak olyan munkafázisokat, amelyekre nem is gondoltunk évekkel ezelőtt.

Jövőkép:

Fiataljaink akkor érezhetnék igazán értékesnek magukat, ha hasznos munkafolyamatokat végeznének.2004 tavaszán vásároltunk egy régi házat három gazdasági udvarral. Az elmúlt években önkéntesek segítségével felújítottuk a gazdasági udvart és az ólakat. Így fiataljaink 2004 őszétől elkezdhették a növénytermesztéssel és állattartással való ismerkedést. Bízunk abban, hogy a „MINI-FARM” a későbbiekben munkahelyet biztosít részükre.2006. január 1-től beindítottuk a Támogató Szolgálatot, mely remélhetőleg a környező településeken élő rászorulók életét is pozitívan befolyásolja.2006. július 1-től elkezdődött az intézményen belüli szociális foglalkoztatás, ahol a fiatalokat munka-rehabilitáció keretében foglalkoztatjuk.

Érdekképviselet, információk nyújtása

Rendszeres terápiás foglalkozások (zene, gyógytorna, úszás, lovaglás)

Találkozók szülőknek és szakembereknek

 

Ép és fogyatékos gyermekek közös tevékenységei

Kirándulások – OPEL VIVARO mikrobuszunkkal

Eszközök biztosítása, kölcsönzési lehetőség

Integráció elősegítése

Nappali ellátást biztosító intézmény létrehozása

Kellemes közösségi terek létrehozása, melyben a „mások” is boldogok lehetnek – saját tulajdonú épületünkben.