Hírlevél feliratkozás
Támogatók

fszk 2 aosz

 

 

 

Mit tehetnék Érted? Autista Otthon Alapítvány

Tagszervezeti adatlap
Tagszervezet
Neve: Mit tehetnék Érted? Autista Otthon Alapítvány
Címe: 9024 Győr, Bartók Béla u. 38.
Telefonszáma:  +36 30 469 6527
Honlap címe: http://mittehetnek.hu/
E-mail címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Elnöke: Szigeti Lászlóné
 
Kapcsolattartó  
Neve: Dr. Zakár Andrásné
Címe:
Telefonszáma: +36 30 469 6527
E-mail címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tagszervezet bemutatkozása:

Mit tehetnék Érted? Autista Otthon Alapítvány Mindszentpuszta, Autista Lakóotthona

Győr-Moson-Sopron megyében Péren az Önkormányzat együttérzésének köszönhetően jelképes összegért, 1 Ft ellenében az Alapítvány hozzájutott egy több mint négyezer négyzetméteres ingatlanhoz. A telek Pér községtől 4 km-re Mindszentpusztán a Sportpálya mellett van, ahol Dr. Demetrovics Szilárd péri háziorvos és egyben érintett szülő kezdeményezésére a Kisalföld megyei Napilap felkarolásával megkezdődtek az autista lakóotthon terveinek, majd 2002-ben az alapkő letételének előkészületei.

Az Autista Lakóotthon 2006-ban elkészült, az Alapítvány működteti. Példátlan összefogás eredményeként az országban elsőként adományokból épült fel ez az épület és adományokból rendeztük be a közösségi helyiségeket.

A Lakóotthon 11 szobás, 11 fő befogadására alkalmas. Békés környezetben található, amelyet a "béke szigetének" lehet tartani. Családias hangulatban neveljük itt a fiatalokat.

A fiatalok szobáikat egyedül birtokolhatják, a szülők, hozzátartozók ízlésüknek, igényeiknek megfelelően rendezhetik be.

Szigorú napirend szerint élnek a fiatalok. A szigorú napirend az állandóságot, a biztonságot jelenti számukra.

Hétköznap reggelit követően egyéni és csoportos fejlesztésen vesznek részt, melyet délután szabadidős tevékenység követ. Pár fiatal hetente úszni jár, zeneterápiát rendszeresen, hetente tartunk.

A terület nagyságából adódóan lehetőségünk van növénytermesztésre és állattartásra. Saját kezűleg építjük az állattartáshoz szükséges épületeket. A fiatalok egy részét megtanítjuk az állatok szeretetére, segítséggel gondozásra. Tartunk nyulakat, kecskéket, házi szárnyasokat. Adományként Kaptunk 2 szamarat felszerelt kocsival, a községben "kocsikázással" nagy élményben vesznek részt fiataljaink.

Ápoló, gondozó lakóotthon vagyunk, ebből adódóan és az autizmus széles spektrumából adódóan fiataljaink összetétele, állapota változó. Korösszetételük 16 évestól 30 évesig terjed. Aspergeres autistától a közepes értelmi fogyatékos autistáig mindenki megtalálható. Szocializációjuk elfogadható, étkezésük kulturált, tisztálkodásuk, öltözködésük egy-két személynél segítségre szorul. Fejleszteni mindenkit lehet, kisebb-nagyobb sikerekkel.Van olyan autistánk, aki nem beszél, de rajzaival gyönyörűen kifejezi belső érzéseit. Van olyan nem beszélő, aki gyönyörűen fűz gyöngyöket, fülbevalót. Van, aki szőnyeget sző. Van, akinek a zenei hallása kiemelkedő.

Fiataljaink jól érzik magukat, egészségesek, kiegyensúlyozottak.