Hírlevél feliratkozás
Támogatók

fszk 2 aosz

 

 

 

Autista Sérültekért Zalában

Tagszervezeti adatlap
Tagszervezet
Neve: Autista Sérültekért Zalában
Címe: 8900 Zalaegerszeg, Apáczai Cs. J. tér 5/a; 8901 Zalaegerszeg, Pf.: 361
Telefonszáma: +36 30 768 32 30
Honlap címe: http://www.autistaserultekert.hu/
E-mail címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Elnöke: Jakab Károlyné
 
Kapcsolattartó  
Neve: Jakab Károlyné
Címe:
Telefonszáma: 06 30 768 32 30
E-mail címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tagszervezet bemutatkozása:

 

Bemutatkozunk

Alapítványunk aggódó szülők és gyógypedagógiai szakemberek összefogása eredményeként alakult meg 1994. februárjában. Célul tűztük ki, hogy segítséget nyújtunk az autizmussal sújtott fiatalok és családjaik számára.

 

Alapítvány

 

A kommunikációs nehézségekkel küzdő autisták fejlesztése és felügyelete súlyos nehézségeket jelent a családok számára. Alapítványunk működése során hangsúlyozza, hogy az autizmussal élők segítése mellett a hozzátartozókat is tehermentesíteni szükséges. A Boncodföldei védőotthonunk létrehozását azért is tartottuk rendkívül fontosnak, mivel az egyre növekvő igény ellenére bentlakásos védőotthon az autizmussal élő emberek számára Magyarországon jelenleg csak néhány létezik, amelyeknek befogadó képessége mindössze 50-60 fő. Magyarországon 20-23 ezer autista ember él.

 

A különböző fejlesztési lehetőségek, terápiák ― amelyek az ilyen különös állapotban élő emberek életét teljesebbé tehetik ― feltárását Magyarországon az Autizmus Kutatócsoport kezdte el 1989-ben. Zala megyében 1990 óta működik speciális fejlesztő csoport az autizmussal élő gyermekek számára. Az ő eredményeikre, tapasztalataikra épülnek Alapítványunk fő célkitűzései.

 

Alapítványunk célkitűzései

 

A kiegészítő fejlesztő terápiák ― lehetőség szerinti ― maximális kiaknázása a védenceink számára gyógypedagógusok segítségével. Pl.: lovasterápia, zene terápia, kézműves foglalkozások, hidroterápia.

 

Szeretetteljes családias légkörű második otthon teremtése az autizmussal élő fiatalok részére a hivatással munkájukat végző gondozónők segítségével úgy, hogy a családokkal és hozzátartozókkal a közvetlen kapcsolat fennmaradjon.

 

Az autista emberek rendkívül nehezen tudják beleélni magukat mások gondolkodásvilágába, és súlyos viselkedészavarral küszködnek, ezért ― az állapot mértékétől függően ― nehezen, vagy egyáltalán nem tudják magukat ellátni felnőtt korukban sem. Ezért rendkívül szükségesnek tartjuk annak lehetőségét, hogy a felnőttkor elérését követően tovább is gondozzuk az autizmussal élő embereket szakemberek szakszerű segítségével.

 

Könnyítés a hozzátartozók súlyos terhén, mivel a folyamatos fokozott figyelmet és a szakszerű ellátást nehezen ― gyakran saját egészségük kárára ― tudják csak biztosítani szeretett autista családtagjuk számára.

 

A védőotthon bővítését tervezzük a későbbiekben. Nap mint nap szembesülünk ennek a szükségességével. Sürgető lépés ez számunkra, hogy minél több autizmussal élő emberen segíthessünk.

 

Alapítványunk fő tevékenysége

 

-a védőotthon fenntartása, a működés feltételeinek biztosítása

 

-az autizmussal élő fiatalok oktatása, kiegészítő fejlesztő terápiák, programok alkalmazása

 

-védenceink szeretetteljes családias gondozása

 

-nyári táborok, rendezvények szervezése,

 

-az autizmus különös világának bemutatatása, ismeretterjesztő kiadványok, kisfilmek segítségével.

 

 

Védőotthon Boncodföldén

 

 

1999. év nyarán a "Kézenfogva" Összefogás a Fogyatékosokért Alapítvány segítségével pályázat útján bentlakásos otthont létesítettünk a Zalaegerszegtől 10 km-re fekvő Boncodföldén, ahová az ország legkülönbözőbb részéről fogadunk autista gyermekeket és fiatalokat. Lakói ― jelenleg 14 gyermek és fiatal ― minden hónapban egy hétvégét családjuk körében töltenek. Sajnos csak néhányan válnak képessé felnőtt korukban önállóan ellátni magukat, így védenceink 18 év felett is az otthon lakói maradhatnak. Családias, szeretetteljes légkörben gondozzuk, neveljük, oktatjuk védenceinket, és életkoruk előrehaladtával hasznos, értelmes munkatevékenységre tanítjuk őket. A gyerekeket naponta saját kisbusszal szállítjuk a fejlesztések helyszínére, a zalaegerszegi Gyógypedagógiai Fejlesztő, Tanácsadó és Továbbképzési Központba.

 

Alapítványunk célja

1. Autizmussal sújtott fiatalok életminőségének javítása különleges és szakszerű fejlesztő terápiák alkalmazásával.

2. A családok lelki és anyagi megterhelésének mérséklése, mivel az autizmussal élő emberek által igényelt 24 órás fokozott felügyelet rendkívül igénybe veszi a családtagok fizikai és pszichés állapotát.

3. A hozzátartozók tehermentesítése azért, hogy képesek legyenek aktív közreműködővé válni sérült családtagjaik érdekérvényesítésé­ben.

Mit tud tenni alapítványunk az autizmussal élő emberekért?

1. Az Autizmus Alapítvány és Kutatócsoport kutatási eredményeire támaszkodva fejlesztő terápiákat alkalmazunk magas szakmai színvonalon autizmussal élő védenceinknél.

2. Bentlakásos otthont létesítettünk autizmussal élő gyermekek és felnőttek részére egy csendes nyugodt helyen Boncodföldén. Az otthon 14 lakójára gondozó felügyel a nap 24 órájában, fokozott figyelemmel, szeretetteljes, családias környezetben.

3. Működésünk során munkánkba folyamatosan bevonjuk a hozzátartozókat is. Nagyon fontos a család közreműködése a gyermekek fejlődésében.

4. Szakmai tanácsot adunk a hozzánk forduló hozzátartozók részére.

 

Fejlesztési módszerek

Kézműves terápia: A kézi alkotásokkal kifejezhetőek olyan gondolatok, érzelmek, amelyek az ábrázolás pillanatában még nem tudatosak, de később talán hónapok múlva önmaga megismerésének első lépcsőfoka lehet.

Lovasterápia: A ló rendkívül emberszerető állat, az ember közeledését barátsággal fogadja. Az érintés és a kommunikáció kifejlesztését segíti elő az autizmussal élő embereknél.

Hydroterápia: A vízben történő mozgás felszabadító ereje a szorongás leküzdésében nyújt segítséget, míg a víz körülölelő folytonos érzése az érintkezés érzésével barátkoztatja meg védenceinket.

Zene- és tánc terápia: oldja szorongásukat, s számukra pozitív érzelmeket keltenek. A zeneélmény az érintést és érintkezést könnyíti meg számukra, és a a megnyílás első lépcsőfoka lehet a külvilág felé.