Hírlevél feliratkozás
Támogatók

fszk 2 aosz

 

 

 

Napsugár '67 Alapítvány

Tagszervezeti adatlap
Tagszervezet
Neve: Napsugár '67 Alapítvány
Címe: 3035 Gyöngyöspata, Iskola utca 12.
Telefonszáma: 06 37 630 023, 06 20/ 21326 75
Honlap címe: www. napsugar67.hu
E-mail címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Elnöke: Ébner Gyuláné
Kapcsolattartó
Neve: Rusznyákné Nagy Szilvia
Címe: 3035 Gyöngyöspata, Iskola utca 12.
Telefonszáma: 06 20/ 823 41 19
E-mail címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tagszervezet bemutatkozása:

A Napsugár ’67 Alapítványt 10 éve gyöngyösi magánszemélyek alapították, hogy működésével a fogyatékosokat, különösen a kommunikációjukban sérült autistákat és családjukat segítse. Az alapítvány a gyöngyösi Autista Segítő Központot megalakulásától kezdve adománygyűjtéssel, pályázatokkal, önkéntes munkával támogatta, majd párhuzamosan a karácsondi Boróka Autista Majorság felépítésben vett részt. Országosan ismerté vált, amikor a Petőfi Rádió Adomány-hagyomány c. műsorával, majd a HírTV III. Országos Jótékonysági Borárverésével segítette az adománygyűjtő munkáját.

A karácsondi Boróka Autista Majorság átadását követően a Napsugár ’67 Alapítvány Gyöngyöspatára tette át a székhelyet, azzal a céllal, hogy a községben egy, a karácsondihoz hasonló majorságot hozzon létre. A majorság az alapítvány tervei szerint főleg gyümölcstermelést és gyümölcsfeldolgozást folytató biogazdaság lesz, amelyben a környéken lakó autisták, fogyatékosok, megváltozott munkaképességű emberek és az őket segítők munkát és közösséget találnak.

Másfél éve az alapítvány megvásárolta az Iskola u. 12 szám alatti Hegedűs féle házat, amelyben a támogatóknak és a sok-sok önkéntes munkának köszönhetően, fazekasműhelyt, irodát, és az autistát nevelő családok számára pihenő házat, un. Emmaus házat alakított ki. Az elkészült ház megtekintésére szeretettek várja az alapítvány a község lakosait, amelyben a szükséges engedélyek megszerzése után hamarosan megkezdi a munkát.

A Napsugár ’67 Alapítvány ezúton is köszöni a község előjáróinak és minden lakójának, hogy Gyöngyöspatán lehetőséget kapott tervei megvalósítására. Köszöni, hogy munkájához az elmúlt másfél év során a községtől sok figyelmet, segítséget, és szeretetet kapott, amelyet az alapítvány és minden munkatársa a továbbiakban is igyekszik majd megszolgálni.

 

Emmaus ház

 

A Napsugár’67 Alapítvány gyöngyöspatai családi pihenőháza, az Emmaus Ház autista gyermekeket nevelő család fogadására alkalmas. A kétszobás összkomfortos, csendes falusi környezetben található parasztházhoz pihenőkert, borospince, pincegádor tartozik. Az épület hátsó traktusában található a fazekasműhely, a község határában az alapítvány biogazdaságának gyümölcsösei nyújtanak foglalkoztatási lehetőségeket. A Mátra rengetege aktív pihenést, változatos programokat kínálnak a vendégeknek az alapítvány autistákhoz értő szakembereinek közreműködésével.

A Napsugár’67 Alapítvány az Emmaus Ház működtetésével elsősorban azokat az autista gyermekes családokat kívánja támogatni, ahol az autizmussal élő fiatalok az önkiszolgálás, a munkavégzés terén mutatkozó nehézségei miatt nem alkalmasak még a lakóotthoni életre, és ahol a szülők gyermekük önálló életre való felkészülését önképzéssel, aktív közreműködéssel is készek segíteni.

Az alapítvány Gyöngyöspatán egy szülők által fenntartott autista majorság megteremtésén dolgozik. A vendégek a pihenés mellett megismerhetik dolgos hétköznapjainkat, ünnepeinket, a közös munka örömét, hitet, erőt meríthetnek és csatlakozhatnak egy szeretetteljes közösséghez.

 

A fazekas műhely

 

Az ember már évezredek óta formálja az agyagot. A tárgyalkotás szempontjából ez a legtökéletesebb és egyben hihetetlenül engedelmes anyag.

A kerámiázás az autizmussal élő ember számára is a kézműves alkotó tevékenységek legszélesebb lehetőségét kínálja, ahol az autista spektrum bármely szintjén élő ember is megtapasztalja az alkotás örömét. Az agyagformálás széles teret ad arra, hogy különböző képességű (pl.: rossz motorikájú, hiperaktív, stb.) fogyatékos emberek rátaláljanak a számukra alkalmas technikára, fogásokra. Kis segítséggel egy autista is meg tudja gyúrni az anyagot, nyújtófával szétteríteni azt, fakéssel vonalzó mentén csíkokra vagy lapokra vágni, a kapott elemeket összeilleszteni és különböző tárgyakat készíteni.

Az ügyesebbek és kitartóbbak kipróbálhatják a korongozást, fülezést, esztergálást és a különböző díszítési technikákat.

Az elkészült tárgyakból kiállításokat szervezünk, vásárokon értékesítjük az erre a célra szánt alkotásokat.

A műhely nyitott a gyöngyöspataiak és a település vendégei számára is, ezáltal lehetőség nyílik a kapcsolatok ápolására a kölcsönös megismerésre, közeledésre. A foglalkoztatót az autizmus szakmai szabályai szerint (strukturált környezet, vizuális megtámasztás) alakítottuk ki. A népművészeti hagyományokat ismerő, ápoló szakmai vezető segíti a vendégeket megismertetni a fazekassággal, az alkotó munka örömével.