Hírlevél feliratkozás
Támogatók

fszk 2 aosz

 

 

 

Mécses Egyesület

Tagszervezeti adatlap
Tagszervezet
Neve:  Mécses Egyesület
Címe:  5650 Mezőberény, Petőfi Sándor utca 54.
Telefonszáma:  06 66 421-720
Honlap címe:  www.mecsesegyesulet.hu
E-mail címe:   Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Elnöke:  Nelhübel Henriette
Kapcsolattartó
Neve:
Címe:
Telefonszáma:
E-mail címe:

Tagszervezet bemutatkozása:

 

Az Egyesület 1999-ben alakult, 12 alapító taggal. A Gyulai Bíróság 2000. február 17-én jegyezte be 1778. sorszámmal.

Az Egyesület célja az állami gondozott gyermekek, valamint a fogyatékos gyermekek és fiatalok életének segítése, részükre ellátások biztosítása.

Az egyesület jelenlegi soros elnöke Nelhübel Henriette és a vezetőségi tag Hegedüs János és Váradi Antal.

Az egyesület évente kétszer tart közgyűlést, azok közti időszakban a vezetőség irányítja az egyesület munkáját.
Az egyesület munkájának törvényességét Felügyelő Bizottság ellenőrzi, melynek elnöke Dr. Dolgos Sándor.

Az egyesület által működtetett intézmények egy irányítási és szervezeti rendszerbe vannak összefogva, melynek neve Napsugár Gondozási Központja.
A gondozási központ intézményvezetője Nelhübel Henriette.

Az egyesület szakmai tevékenységének fenntartását és fejlesztését több projekt keretében valósítja meg. A projektek pénzügyi fedezetét pályázati források biztosítják.

Az Egyesület nyertes pályázatok segítségével valósítja meg többek között a lakóotthon férőhely bővítését, nők munkaerő-piaci helyzetének javítását, fogyatékossággal élők képzését.

 

Lakóotthonok:

A lakóotthonokban azok az értelmi akadályozatással élő emberek helyezhetők el, akik önálló életre képtelenek, ugyanakkor önmaguk ellátására képesek és nem igényelnek állandó felügyeletet és ellenőrzést.

A lakóotthon a bentlakásos intézményi ellátásokhoz hasonló ellátást nyújt. Attól eltérést a kiscsoportos, családi körülményeket imitáló lakóotthoni környezet jelent. Egyesületünk lakóotthona állami gondozásban felnövekedett, családi háttérrel nem rendelkező értelmi fogyatékos fiataloknak jött létre.

Átmeneti lakóformát képez a nyitott és a zárt intézmény típusok között. Kis létszámmal lehetőséget biztosít az önálló életvezetés viszonylag magas szintjére, privát szférát biztosít, ugyanakkor állandó segítséget és gondozást nyújt.

A lakóotthon feladata a lakók teljes ellátásának biztosítása, 24 órás hideg- meleg víz és fűtésszolgáltatás, ápolási, gondozási feladatok. Egy szobában 1-2 fő lakik.
Az otthon működtetésének célja a fogyatékossággal élő emberek életkörülményeinek normalizálása, a nem fogyatékos kortársaihoz való közelítés elősegítése, a sérült ember által is megélhető teljesebb élet lehetőségének megteremtése.
Az emberi személyiség kiteljesítése a keresztény értékrend alapján, a szeretet segítségével. A gondozottak itt nem fogyatékos társaikéhoz hasonló körülmények között, hasonló módon, hasonló tiszteletben, bánásmódban részesülve az ép emberekével közös világban, ehhez minél több szálon kapcsolódva élnek.

A hasonló életmód és bánásmód egyrészt személyiségük, emberi jogaik, személyes igényeik, kívánságaik messzemenő figyelembevételét jelenti, másrészt azt a célt, hogy kialakuljon bennük az egyéni lehetőségeikhez képest a legnagyobb önállóság, a felelősség vállalás és részvétel saját maguk ellátásában, környezetük alakításában, rendben tartásában.

Fogyatékos személyek lakóotthonaiban 18 fő van ellátásban.
Napsugár lakóotthon:
Működési engedélyt 2001.január 1- én kapta , 12 férőhelyes.
Harangvirág lakóotthon:
Működési engedélyt 2005. Szeptember 21-én kapta 8 fő férőhelyes.