Hírlevél feliratkozás
Támogatók

fszk 2 aosz

 

 

 

Értelmi Sérültek Gyöngyház Egyesülete

Tagszervezeti adatlap
Tagszervezet Értelmi Sérültek Gyöngyház Egyesülete
Neve:
Címe: 2181 Iklad, Szabadság u. 75.
Telefonszáma: 06-28-578-530
Honlap címe: http://szederfa.hu/
E-mail címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Elnöke:
 
Kapcsolattartó Turba Attila
Neve:
Címe:
Telefonszáma:
E-mail címe:

Tagszervezet bemutatkozása:

Lakóotthon
Szervezetünk 13 fő értelmi fogyatékos, autista, és halmozottan sérült felnőtt számára lakóotthont tart fenn 2005 óta Szederfa Otthon néven. A lakóotthon fenntartás tapasztalatai szerint önmagában jelenleg kis létszámú otthont fenntartani az állami normatívából nem lehetséges, ezért szervezetünk törekszik arra, hogy a szolgáltatások több lábon álljanak.


Nappali ellátás
2006-tól a lakóotthoni ellátás mellett 15 fő nappali ellátását is végezzük. A lakóotthoni ellátással szemben, amely országos hatókörű, azt tapasztaljuk, hogy a nappali ellátás 10-15 km-es körzetben működőképes szállító szolgálattal kiegészítve.

Szociális foglalkoztatás
2008-tól a lakóotthon és a nappali ellátás ellátottjainak, 15 fő részére szociális foglalkoztatást működtetünk. A foglalkoztatás terén több kapcsolódó projektben szereztünk tapasztalatot, (EQUAL, FSZK Majorság projektek, Aktív Műhely Modell) és jelenleg is egy intenzív termékfejlesztő folyamat zajlik, melybe piaci szereplőket igyekszünk bevonni. A folyamat a kommunikációs stratégia kidolgozásának szakaszában van.

Önérvényesítő csoportok
2005 óta működtetünk önérvényesítő csoportokat saját szolgáltatásunk alanyainak, illetve veszünk részt az önérvényesítő csoportok szervezésében szerte az országban. Aktív részt vállaltunk az önérvényesítő csoport foglalkozások tematikájának kidolgozásában, és a gyakorlatban történő fejlesztésében, legutóbb egy Norvég Civil Alap program keretében.

Tanácsadás
A mindennapi életvitelhez kapcsolódó problémákban, elsősorban hivatali ügyintézésben, jogszabályok, rendeletek értelmezésében, gondnoksággal kapcsolatos kérdésekben, döntésekben segítjük a szolgáltatások igénybe vevőit, illetve bárkit, aki hasonló témában tanácsért fordul hozzánk. Az utóbbi évben az a tapasztalatunk, hogy egyre gyakrabban keresnek meg olyan szülők, szakemberek, akik hasonló jellegű szolgáltatásokat (lakóotthon, nappali ellátás, szociális foglalkoztatás) szeretnének létrehozni. Így több kezdeményezésnek vagyunk aktív részt vevői tanácsadó szerepben.

Jogi segítségnyújtás
Olyan esetekben, amikor hivatalok, intézmények részéről méltánytalan, vagy vitatható hozzáállásról, döntésekről tájékoztatnak bennünket, lehetőséget biztosítunk az ÉFOÉSZ központi irodáján keresztül jogi tanácsadásra, vagy akár képviseletre fogyatékkal élőknek, és családjaiknak. Leggyakrabban támogatások megítélésének eljárásait érintő ügyekben, illetve munkavállalással, és gondnoksággal kapcsolatos problémák esetén biztosítunk jogi képviseletet.

Zártkörű egészségnapok
A fogyatékossággal élő emberekkel és problémáikkal napi kapcsolatban álló szakemberek és családtagok rekreációját segítő, negyedévenként megrendezett programunk, melyek a Konemara Egyesülettel együttműködve szervezünk. Partnerünk Thai masszőröket tömörítő egyesület, akik a professzionális gyógyítói munkán kívül karitatív tevékenység keretében is dolgoznak. Az egészségnapok állandó programja a thai masszázs, gyógymasszázs, maori masszázs, légzőgyakorlatok, jóga, illetve egészséges táplálkozásról szóló gyakorlati tanácsok, kóstolókkal. Tapasztalataink szerint ez a program nem csak rekreációs hatású, hanem komoly közösségépítő szerepe is van.

Rendezvények
A szervezet kétirányú integrációs törekvéseit szolgáló programok szervezése kulcsfontosságú a fogyatékos emberek életminőségét érintő erőfeszítéseink eredményességéhez.  Rendezvényeink által  egyrészt a környezettudatos életmód és gazdálkodás iránt elkötelezett társszervezetek közé integráljuk a szociális vonalon működő szervezetünket, másrészt a rendezvényeken részt vevő fogyatékos emberek olyan közegben építhetnek ki új kapcsolatokat, ahol a fogyatékos ember nem problémaként, hanem különleges értékeket hordozó közösség tagjaként jelenik meg. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a szektorközi együttműködésekhez ilyen rendezvényeken találunk leggyakrabban  stratégiai partnerekre. (Nagyobb rendezvényeink 2010-ben: Pünkösdelő-Utómajális - kultúrfesztivál fogyatékos, és nem fogyatékos fellépőkkel a Gödöllői Egyetem Tangazdaságában; Aratóünnep - Biogazdálkodók találkozója, kóstolókkal, előadásokkal; Szent Mihány napi vásár - Helyi termelők, és fogyatékkal élők termékeinek vására, Szent Márton napi mulatság - Hagyományőrző mulatság partnereinknek)

Majorság
Az FSZK támogatásából 2010-től egy kisebb mintagazdaságot működtetünk magasított ágyásokkal, állatokkal, ahol fogyatékkal és különösen autizmussal élő emberek szakszerű foglakoztatása zajlik. Ezen túl a Majorság az állatokkal a falu látványossága is, rendseresen látogatják kisgyermekes családok az állatsimogatónkat.

Lovarda
Jelentős önkéntes munka bevonásával kialakítottunk szomszédos telken egy karámot, ahol lovagoltatásra van lehetőségünk. Ezen kívül van egy lovunk bértartásban a Hill Top lovardában Gödöllőn, ahol fedett helyen és nagyobb létszámban is le tudjuk bonyolítani a lovas programunkat. Terveink közt szerepel egy munkatársunk beiskolázása lovas terápiás képzésre, mert így helyben tudnánk a lovas programunkat folytatni.

Nyitott egészségnapok
A Zártkörű egészségnapok kibővített változata, mely évente egyszer kerül megrendezésre, és elsősorban a szolgáltatást nyújtók családtagjainak szól. Ezek az alkalmak jó lehetőséget biztosítanak a hozzátartozók számára, hogy egy jó hangulatú, pozitív élményt nyújtó napon ismerjék meg hozzátartozójuk munkahelyét, munkatársait, és tapasztalataink szerint nagyban segíti a bizalmi légkör kialakulását a munkatársak családjaiban.

Zöldszolgálat
A lakóotthon fogyatékkal élő fiataljainak önálló kezdeményezéseként létrejött program, a falusi önkéntes szemétszedő napokat a tavalyi évben az NCA támogatásával szerveztük meg. A faluszépítő napokat a fogyatékos fiatalok szervezik és vezetik, a végén pedig vendégül látjuk a faluból jött önkénteseket. Tapasztalataink azt mutatják, hogy ez a program különösen eredményes a társadalmi integráció tekintetében.